Maatschappij en schieten
De schietsport heeft een smet op haar naam. Schieten word vaak geassocieerd met het onjuist handhaven van wapens in de wereld. Hoewel we ook een koksopleiding niet vergelijken met mes-ongelukken, blijft het een gevoelig onderwerp en kan het een hindernis zijn om meer over de Nederlandse schietsport op te zoeken. Want… hoe zit het echt?
In het kort:
Een schietvereniging in Nederland is gericht op perslucht en niet met vuurwapens. Nederland voldoet aan strenge eisen om de sport te mogen beoefenen.
De schietsport maakt geen onderscheid in geslacht, leeftijd of etniciteit. Iedereen is gelijk en welkom.
De sport kan zelfstandig op een vereniging worden beoefend of in een korps voor wedstrijddeelnames.
Schieten daagt uit om kritisch naar jezelf te kijken. Waarom behaal ik dit aantal punten en niet meer? Het vergt zelfdiscipline, focus en acceptatie van de onderdelen die je nog niet accuraat genoeg uitvoert.
Binnen de vereniging zijn alle materialen beschikbaar. Hierdoor ben je niet afhankelijk van je portemonnee of van aanschafkosten voor je de sport kunt beoefenen.
Sportschutters staan bekend om hun sterke vaardigheid in zelfcontrole, psychische management technieken en een grote aandacht voor details. Dit, samen met andere psychische kennis, helpt sportschutters hun tijd efficiënter in te delen en sneller succes te behalen in zakelijke- en gezinsaangelegenheden.
Met wedstrijd schieten schiet je in de klasse gebaseerd op het aantal punten wat je behaald. Iedereen heeft gelijke kansen en schiet onder gelijke omstandigheden.
De schietsport helpt bij het ontwikkelen van belangrijke levensvaardigheden, zowel persoonlijk als in je carrière. Denk hier bij aan concentratievaardigheden, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn, zelfdiscipline, organisatie, het bereiken van doelen door een solide time-management en doelstelling-vaardigheden.
Het is de veiligste sport! Het afwezig zijn van fysieke contacten tussen de deelnemers en strenge veiligheidsmaatregelen bij het hanteren van de geweren, garanderen een minimum aan ongelukken.
Een schietvereniging in het dorp brengt mensen bij elkaar. Het is voor iedereen! Als je man of vrouw aan het schieten is kan er in de kantine van de vereniging uitgebreid gesocialiseerd worden. Zelfs als je niet schiet is de schietvereniging bij uitstek een ideale ontmoetingsplek en centraal punt in het dorp.
Met dank aan Thijsse Schietsport Advies & techniek.
Jeugd- en sportschieten.
Je hebt hierboven al veel kunnen lezen over de schietsport en de effecten ervan op jou als persoon. Hierin zijn veel groeimogelijkheden. Iedereen mag bijvoorbeeld deelnemen aan wedstrijden. Afhankelijk van je niveau beland je in een bepaalde klasse. Met goede begeleiding en fijne trainingen kun jij je omhoogwerken in de klasseringen. Daarnaast zijn begeleiding en tips van ervaren schutters bijna vanzelfsprekend. De verenigingen beschikken vaak over een informele sfeer en is er na het schieten altijd een mogelijkheid om na te kletsen onder het genot van een drankje (soms ook wat snacks).
Voor de jeugd wordt bij de BTLS geen onderscheid gemaakt ten opzichte van hun mede-clubgenoten, zij nemen in het hetzelfde korps deel als b.v. een veteranen-schutter. Jeugdleden die rond hun vijftiende beginnen met schieten zullen vaak beginnen om opgelegd te schieten totdat ze het wapen goed kunnen handteren (in verband met afmetingen en gewicht). Dit is per persoon verschillend. De jeugdleden van de verenigingen nemen via hun vereniging deel aan de wedstrijden van de BTLS (klik hier om te kijken welke vereniging bij jou in de buurt is).
Wij willen graag de jeugd laten zien hoe mooi en aantrekkelijk de schietsport kan zijn. Ook volwassenen zijn van harte welkom. De komende tijd zullen wij proberen om via sociale media de schietsport zichtbaarder te maken.